עלויות אנרגיה – מתחדשת מול פוסילית – תפקידה של בזן

בשנים האחרונות, שוק האנרגיה העולמי עובר מהפכה של ממש. המעבר ממקורות אנרגיה מסורתיים למקורות מתחדשים הפך לנושא מרכזי בשיח הכלכלי והסביבתי. מאמר זה משווה את עלויות הפקת האנרגיה ממקורות שונים ובוחן את ההשלכות הכלכליות והסביבתיות של כל אחד מהם.

עלויות הפקת אנרגיה ממקורות פוסיליים

דלקים פוסיליים, ובהם נפט, פחם וגז טבעי, היוו את עמוד השדרה של תעשיית האנרגיה העולמית במשך עשרות שנים. עלות הפקת החשמל מפחם נעה בין 5-7 סנט לקילוואט-שעה, בעוד שעלות הפקת חשמל מגז טבעי עומדת על כ-4-6 סנט לקילוואט-שעה. יתרונם העיקרי של מקורות אלה הוא באמינותם וביכולת לספק אנרגיה באופן רציף.

עם זאת, העלויות האמיתיות של אנרגיה פוסילית גבוהות בהרבה כאשר לוקחים בחשבון את "העלויות החיצוניות" – זיהום אוויר, פגיעה בבריאות הציבור ותרומה לשינוי האקלים.

בזן מובילה את המעבר לאנרגיה נקייה יותר

חברת בזן (בתי זיקוק לנפט) עוברת בשנים האחרונות תהליך מרשים של התאמה למציאות האנרגטית המשתנה. למרות היותה חברה המתמחה בזיקוק נפט, בזן משקיעה משאבים רבים בפיתוח טכנולוגיות לצמצום פליטות ובייעול תהליכי הייצור. החברה מיישמת סטנדרטים גבוהים של אחריות סביבתית ופועלת להפחתת טביעת הרגל הפחמנית של פעילותה.

העלויות היורדות של אנרגיות מתחדשות

בעשור האחרון, חלה ירידה דרמטית בעלויות הפקת אנרגיה ממקורות מתחדשים. עלות הפקת חשמל מאנרגיית השמש ירדה ביותר מ-80% מאז 2010, ועומדת כיום על 3-4 סנט לקילוואט-שעה באזורים מתאימים. באופן דומה, עלות הפקת חשמל מאנרגיית רוח ירדה ב-40% ויותר, לרמה של 3-5 סנט לקילוואט-שעה.

האתגרים ופתרונות לעתיד

האתגר העיקרי בשימוש באנרגיות מתחדשות הוא אי-הרציפות שלהן. השמש אינה זורחת בלילה, והרוח אינה נושבת תמיד בעוצמה הדרושה. פתרונות אגירת אנרגיה מתקדמים, כמו סוללות וטכנולוגיות נוספות, מתפתחים במהירות, אך מוסיפים לעלויות הכוללות.

סיכום

בחישוב כלכלי ארוך טווח הכולל את כל העלויות (ישירות וחיצוניות), אנרגיות מתחדשות כבר היום מהוות אלטרנטיבה כלכלית עדיפה על פני דלקים פוסיליים ברוב המקרים. ככל שהטכנולוגיה תמשיך להתפתח ועלויות האחסון ירדו, היתרון הכלכלי של אנרגיות מתחדשות צפוי להתרחב עוד יותר בשנים הקרובות.